Huttulan seudun kyläyhdistys korjasi vanhan tuulimyllyn siivet talkoovoimin lauantaina 29.5.2021
-

Julkaistu

Huttulan seudun kyläyhdistys korjasi vanhan tuulimyllyn siivet talkoovoimin lauantaina 29.5.2021

Huttulan kylän vanha tuulimylly sai uudet siivet kyläyhdistyksen talkoovoimin

Huttulan mylly, Benjamin mylly, komeilee vieläkin kaikkien nähtävillä, mutta siipirikkona. Tuulimyllyllä on perinteisesti pidetty monena juhannuspäivänä kansanlaulumessut. Huttulan kylän väki on talkoovoimin valmistanut myllylle uudet siivet, jotka lauantaina 29.5.2021 asennettiin paikalleen.

Mylly sijaitsee hyvällä paikalla Huttulan kylässä Lemillä kallioisella kumpareella. Myllyn rakensi Benjamin Aataminpoika Huttunen ja se on todennäköisesti jo 1700 luvulla rakennettu. Mylly oli toimintakuntoinen aina 1930-luvun alkupuolelle, kunnes raju ukkospuuska repi siitä siiven irti kesken jauhatuksen. Myllyllä jauhatettiin vielä muutaman kerran kahdella siivellä, viimeisen kerran vuonna 1932.

Mylly oli tuulimyllyjen tapaan varustettu vaakasuoralla puomilla, josta rakennus saatiin kääntymään tuulen suuntaan hevosen tai usean ihmisen voimalla. Kun mylly jäi pois käytöstä kylässä oli leikillisenä tapana kokeilla pitojen aikana voimia kääntämällä tuulimyllyä sakilla. Mylly seisoi vuosia paikallaan kahdella siivellä, kunnes nekin vähitellen lahosivat. Pahoin ränsistynyt rakennus purettiin 1982 ja pystytettiin sitten uudelleen. Pahiten lahonneita hirsiä vaihdettiin uusiin, mutta uusia siipiä mylly ei enää saanut.

Nyt kuitenkin koitti hetki kun kyläläiset saivat ylpeinä asentaa valmistamansa uudet siivet, talkoovoimin. Ja siitä, että nälkä ei päässyt yllättämään kesken talkoiden, huolehtivat Huttulan Martat. Yhteistyössä on voimaa!

Mylly sijaitsee Huttulan kylässä. Lemin kirkolta Huttulantietä noin 7,5 km ja Mikkelintieltä Huttulantietä noin 1 km. Maitokopin kohdalta käännytään Alakyläntielle ja siitä 100 m myllylle.

Huttulan kylän kentältä Lemillä alkaa kaksi retkireittiä, joista Toinen eli viiden kilometrin mittainen Tuulimyllyn polku kulkee juuri tämän myllyn ohi. https://kylat.ekarjala.fi/huttula/luontopolut/

 

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​

 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!