Lemin särä - yksi suomen seitsemästä ihmeestä!
-

Lemi on ainoa Etelä-Karjalan ja koko suomen paikkakunta, joka on kuulu lammasruuastaan. Kyseessä on tietysti särä – joka on ainoana ruokalajina valittu Suomen seitsemän matkailuihmeen joukkoon. (Valinnan suorittivat Suomen kotiseutuliitto, Suomen matkailuliitto ja Finnair jo vuonna 1972).

Särä on koivupuisessa säräkaukalossa hitaasti puu-uunissa haudutettu lammasruoka, jonka mausteena käytetään vain suolaa. Lammasta haudutetaan koivu- ja leppäpalikoilla lämmitetyssä uunissa yön yli tai ainakin kuusi tuntia, kerran tunnissa paistia kääntäen ja lihanesteet pois valuttaen. Viimeisten parin tunnin ajaksi mukaan särään (sana tarkoittaa sekä ruokalajia että sen valmistukseen käytettyä astiaa) lampaan alle lisätään pestyt ja kuoritut perunat. Hitaasti hautumalla särä saa ainutlaatuisen herkullisen makunsa. Särä nautitaan tuoreen rieskan  ja voin sekä mieluiten kotikaljan kera. Jälkiruuaksi syödään makiaa soppaa eli sekahedelmäsoppaa, lemiläisittäin myös rieskan kanssa. Rieska tietenkin paikanpäällä paistettua.

Hidas haudutus tekee särästä kirjaimellisesti suussasulavan mureaa ja poistaa mausta lampaanlihan satunnaisen ”villamaisuuden”. Ruokalaji on yli tuhat vuotta vanha, yksi ensimmäisistä uunissa valmistettavista ruuista seudulla. Säräkaukalossa voi hauduttaa muutakin lihaa, mutta oikea särä on aina lammasta.

Lemille tulee paljon matkailijoita herkuttelemaan särä-aterialla. Paikkakunnalle särä on keskeinen matkailuvaltti, jota vaalitaan rakkaudella ja perinteitä kunnioittaen.

Käy maistamassa ehdottomasti jos kaipaat autenttista makuelämystä! 

Särää pääset nauttimaan Lemillä kahdessä eri paikassa. Säräpirtti Kippurasarvi- ravintolassa sekä Lemin kotisutuyhdistyksen museon Särätuvassa. 

Säräpirtti Kippurasarvi

Rantatie 1, 54710 Lemi

p. 05 4146 470

-----------------------------

Museo Särätupa

Vainikkalantie 6, 54710 Lemi 

040 5280 003

kattaus(at)museosara.fi