Siirry pääsisältöön
Etusivu Palvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut Sovittelupalvelut

Sovittelupalvelut

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu

Sovittelu on maksuton ja vapaaehtoinen palvelu, jossa sovittelun osapuolet voivat kohdata toisensa ja käsitellä rikoksen tai riidan aiheuttamia haittoja. Kohtaamisen mahdollistavat koulutetut vapaaehtoiset sovittelijat, jotka toimivat sovittelutoimiston ammatillisen ohjauksen alaisina. Tavoitteena on auttaa osapuolia löytämään keskenään heitä tyydyttävät ratkaisut ja keinot aiheutuneiden haittojen hyvittämiseksi.
Sovittelussa ei ratkaista asian rikosoikeudellista puolta, mutta sovittelu voi vaikuttaa mahdolliseen rangaistusseuraamukseen siten, että rangaistusta lievennetään tai rikosoikeudellisista toimenpiteistä luovutaan.
Aloitteen sovittelusta voi tehdä kumpi tahansa rikoksen osapuolista, alaikäisen vanhemmat, poliisi, syyttäjä, sosiaaliviranomainen tai muu viranomainen. Jos kyseessä on väkivaltaa sisältävä rikos, joka on kohdistunut rikoksesta epäillyn puolisoon, lapseen, vanhempaan tai muuhun heihin rinnastettavaan läheiseen, aloitteen voi tehdä vain poliisi tai syyttäjäviranomainen.

Mitä sovitellaan?

Sovittelussa voidaan käsitellä rikos- ja riita-asioita. Sovittelu on mahdollista tapauksissa, joissa on vähintään kaksi osapuolta, ja joista ainakin yksi osapuoli on luonnollinen henkilö. Yleisimmin soviteltavia rikosasioita ovat väkivalta- ja omaisuusrikokset, kun taas riita-asioista yleisimpiä ovat koulukiusaaminen ja naapuruusriidat. Sovittelutoimisto arvioi asian soveltuvuuden sovitteluun.
Sovittelu on mahdollista myös alle 15-vuotiaiden riita- ja rikosasioissa, vaikka alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisesti vastuussa teostaan.

Miten sovitellaan?

Sovittelu edellyttää kaikkien osapuolten suostumusta. Asianosaisen ollessa alaikäinen suostumus kysytään paitsi alaikäiseltä itseltään, myös hänen huoltajiltaan sekä tarvittaessa muulta lailliselta edustajaltaan. Sovittelun voi keskeyttää missä vaiheessa tahansa.
Sovittelussa osapuolet voivat sopia, kuinka korvata aiheutuneita vahinkoja tai haittoja (esimerkiksi rahalla, työllä tai muilla tavoilla). Mikäli kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu asian sopimiseksi saadaan aikaiseksi, voidaan siitä tehdä kirjallinen sopimus, jonka noudattamista sovittelutoimisto voi seurata.
Sovittelussa käsiteltävät asiat ovat luottamuksellisia. Sovittelijoita sitoo vaitiolovelvollisuus, eikä sovittelussa esille tulleista asioista voi puhua sovittelun ulkopuolella. Sovittelijat eivät voi myöskään toimia todistajina mahdollisessa oikeudenkäynnissä. Asianosainen ei puolestaan voi ilman toisen osapuolen suostumusta vedota siihen, mitä tämä on sovintoon pääsemiseksi esittänyt sovittelussa.

Sovittelijat toimivat sovittelussa puolueettomasti ja auttavat kaikkia osapuolia tasapuolisesti asian käsittelyssä. Sovittelijat eivät ratkaise asiaa osapuolten puolesta eivätkä tee heille valmiita sovintoesityksiä, osapuolet päättävät itse oman asiansa lopputuloksesta.

Lisää tietoa:
Lemin alueella rikos- ja riita-asioiden sovittelupalvelua tuottaa Kymi-Saimaan sovittelutoimisto
Oksasenkatu 8 B 13, 2. krs
53100 Lappeenranta
p. 040 710 8891, 040 590 2550, 040 590 2887
Talossa ei ole hissiä. Jos tarvitset esteettömän pääsyn, ota yhteyttä toimistoon tai sovitteluohjaajaan.

kymi-saimaa@sovittelu.fi
www.sovittelu.fi/kymisaimaa/
www.thl.fi/sovittelu

Kymi-Saimaan sovittelutoimiston logo.